Langer thuiswerken, wat nu?

We zijn er inmiddels al een beetje aan gewend geraakt en voorlopig zal deze situatie nog in stand blijven; thuiswerken. Voor ouders van basisschoolkinderen is er een klein lichtpuntje aan de horizon nu aangekondigd is dat de basisscholen per 11 mei waarschijnlijk hun deuren weer gaan openen. In de tussentijd werken we waar mogelijk thuis, zo goed en zo kwaad als het gaat. Ongetwijfeld bent u zich als werknemer en werkgever van de volgende zaken bewust, maar het is toch goed om de dingen nog eens op een rijtje te zien. Want thuiswerken brengt ook risico’s met zich mee.

Waar let ik op als werknemer?

U heeft met uw werknemer afspraken gemaakt over het werken op afstand. Mogelijk zijn de verwachtingen voor het opleveren wat getemperd en heeft u afgesproken dat u zelf uw dag indeelt zolang uw taken maar opgepakt worden. Dus tussen het eventueel thuis lesgeven en andere huishoudelijke taken door werkt u voor uw werkgever aan uw ‘normale’ baan.

Heeft u een goede werkplek?

Allereerst is het van belang dat u een goede werkplek heeft. Deze heeft u de afgelopen periode mogelijk al geclaimd in huis, maar denk goed na over of u in een goede werkhouding werkt op een goede stoel. Heeft u de beschikking over alle materialen die u nodig heeft om uw werk te kunnen doen? Door met uw werkgever in overleg te gaan blijken sommige moeilijkheden vaak simpel opgelost te kunnen worden.

Zorg voor veilig werkgedrag

Zorg daarnaast voor veilig werkgedrag. Dat betekent dat u tijdens het werken in huis net zo waakzaam bent op mogelijke phishing-mails en andere pogingen tot illegale datavergaring als dat u op kantoor zou zijn. Klik dus niet op links in mails van onbekende afzender, open geen onbekende bijlagen en installeer geen apps die u niet kent. Als uw werkgever vraagt om u aan een inlogprotocol te houden voor werken op afstand, volg deze dan op. Heb begrip voor vertragingen door eventuele capaciteitsproblemen en werk altijd via een beveiligd en vertrouwd (wifi)netwerk. Thuiswerken is ook samenwerken.

Waar let ik op als werkgever?

De bereidheid tot thuis werken is gelukkig door het hele land groot. In zeer korte tijd is het thuiswerken flink ingeburgerd geraakt en over het algemeen gaat dit ook goed. In overleg met uw werknemers is veel mogelijk; luister goed naar hun suggesties en beperkingen waar zij tegen aan lopen. Vaak is hier een oplossing voor te vinden en lopen zaken door kleine aanpassingen mogelijk nog beter dan op kantoor. Als werkgever bent u verantwoordelijk voor goede werkomstandigheden; ook nu dit vanuit huis gebeurt. Dit geldt ook voor de materialen waar uw medewerkers mee werken. Zoek naar eventuele pijnpunten en help uw medewerkers deze oplossen. Ook voor u geldt thuiswerken is samenwerken.

Zorg dat de techniek up-to-date is

Mogelijk heeft u gezorgd voor een werkcomputer of kunnen uw werknemers via een beveiligde omgeving inloggen op hun computer op kantoor. Het allerbelangrijkste in het op afstand werken is het zorgen voor continuïteit. Zorg voor voldoende capaciteit om uw IT- en telecominfrastructuur in de lucht te houden en bepaal hoeveel ondersteuning u van ICT medewerkers nodig heeft om dit draaiende te houden. Denk daarbij ook aan het up-to-date houden van de hard- en software, deze tijden zijn gouden tijden voor internetcriminelen.

Werk aan dataveiligheid

Informeer uw medewerkers goed over de protocollen voor thuiswerken en pas uw verwachtingen aan. Soms kan de productiviteit iets lager uitvallen, soms ook weer hoger. Iedereen probeert zoveel mogelijk te doen wat binnen hun kunnen ligt en elke (thuis)situatie is anders. Dring aan op een goed wachtwoord beleid met lange, complexe wachtwoorden zodat deze moeilijk te kraken zijn. Wijs uw medewerkers ook op dataveiligheid. Het omgaan met gevoelige data als klantgegevens moet ook in de thuissituatie zorgvuldig gebeuren.

Cyberverzekering

Het belang van een cyberverzekering wordt steeds groter, helemaal nu. Zoals eerder al gezegd, dit zijn hoogtijdagen voor hackers en internetcriminelen. Wanneer er niet of onvoldoende beveiligd gewerkt wordt, ligt de kans op een hack of datalek op de loer. Met een cyberverzekering kunt u de risico’s als gevolge van zo’n hack of datalek deels af dekken.

Uiteraard worden hier voorwaarden aan gesteld als het installeren van de laatste versies van gerenommeerde antivirus-beveiligingsprogramma’s en het hanteren van een goed wachtwoordbeleid. Zelfs werken op andere locaties dan van het bedrijf kan in de dekking van de cyberverzekering opgenomen zijn. En dat is nu net erg interessant. Heeft u interesse in een cyberverzekering of wilt u uw huidige cyberverzekering toetsen aan het ‘nieuwe’ werken? Een adviseur van Gana Adviesgroep helpt u graag verder. Neem vandaag nog contact op.