Wat u niet weet over het aflossen van uw hypotheek

Wanneer u uw hypotheek aflost dan verdwijnt deze uit de administratie van de hypotheekverstrekker. Daarmee is echter niet de kous af. Veel mensen weten dat niet en ontdekken pas dat de hypotheek ook uitgeschreven moet worden bij het Kadaster wanneer de woning wordt verkocht of wanneer ze dit te horen krijgen van de notaris bij de afhandeling van een erfenis. Hoe dit precies zit vertellen wij u natuurlijk graag.

Verkopen of oversluiten

Het uitschrijven of laten royeren van de hypotheek bij het Kadaster is verplicht wanneer u uw huis gaat verkopen. Deze moet voor de verkoop namelijk vrij zijn van de hypotheek. Is uw hypotheek helemaal afgelost en blijft u gewoon in het huis wonen? Dan is het niet verplicht om de hypotheek te laten royeren. Maar in sommige gevallen is het wel beter.

Inschrijving bij het Kadaster

Wanneer u een huis koopt en een hypotheek afsluit dan zorgt de notaris ervoor dat de lening ingeschreven wordt bij het Kadaster. Het royeren of doorhalen van de hypotheek is verplicht wanneer u het huis verkoopt of een hypotheek oversluit naar een andere geldverstrekker. Dit gebeurt vaak automatisch door de notaris. Maar wanneer u de hypotheek van uw woning aflost, moet u er zelf voor zorgen dat deze wordt uitgeschreven of doorgehaald bij het Kadaster.

Kosten van royeren

Het uitschrijven van uw hypotheek is niet gratis. Hoeveel kosten hierbij gemoeid zijn, is afhankelijk van de notaris. De kosten liggen tussen de €90,- en €500,-. Deze kosten zijn wel fiscaal aftrekbaar. Wanneer u dit in eigen hand wilt houden, dan kunt u dit dus het beste zelf regelen.

Heeft u uw hypotheek afgelost, maar verwacht u dat u in de toekomst een nieuwe lening bij dezelfde hypotheekverstrekker gaat afsluiten? Dan kunt u de inschrijving in het Kadaster gewoon laten staan, zo bespaart u op de notariskosten.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het afsluiten van een hypotheek en de kosten die daarbij komen kijken? Maak een afspraak met een van de hypotheekadviseurs van Gana Adviesgroep. Wij staan voor u klaar met het beste advies.