Het komt er hoogstwaarschijnlijk aan, de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Eind vorig jaar gaf demissionair minister Koolmees aan dat het waarschijnlijk nog jaren ging duren, maar dat er een verplichte basisvoorziening komt voor alle werkende, daar is geen discussie meer over. Veel ondernemers wachten deze regeling af, maar is dat wel de juiste beslissing? Wat als deze verplichte AOV nog jaren duurt? Wat als u tussentijds toch volledig arbeidsongeschikt raakt? En is de dekking wel goed genoeg voor uw situatie?
Volgens de plannen gaat de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering er op bepaalde punten zo uit zien:
• De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering dekt 70% van het laatst verdiende inkomen en is maandelijks maximaal € 1.650 bruto. Dit is het wettelijk minimumloon.
• Er is een standaard wachttijd van 52 weken. Deze periode kunt u aanpassen naar 26 of 104 weken, dan wordt de premie ook anders. Hoe langer de wachttijd, hoe lager de maandelijkse premie.
• Het maximaal te verzekeren inkomen is ongeveer € 30.000,-
• Deze verzekering hanteert het arbeidsongeschiktheidscriterium gangbare arbeid. Dit wil zeggen dat wordt gekeken naar welk werk u überhaupt nog kunt doen, ongeacht ervaring of opleiding.
Deze voorziening is dus een dekking op basis van minimumloon. In de praktijk zal deze voor vele ondernemers niet toereikend zijn om ook in de toekomst te kunnen voldoen aan vaste lasten en levensonderhoud. Door u niet voor arbeidsongeschiktheid te verzekeren, neemt u dus een groot risico.
Heeft u al een AOV verzekering voor uw bedrijf of juist nog niet? Laat u goed informeren over de mogelijkheden. Iedere ondernemer en ieder bedrijf is anders en de one-size-fits-all aanpak van de verplichte AOV kan in uw situatie mogelijk onvoldoende blijken te zijn. Zorg ervoor dat uw AOV goed aansluit op uw wensen en maak vandaag nog een afspraak met een adviseur van Gana Adviesgroep. Samen kijkt u welke verzekeraar de beste dekking biedt en of afsluiten of oversluiten voor u een verstandige zet is.