Laat uw nabestaanden goed achter na uw overlijden

Het lijkt heel logisch, ervoor zorgen dat u uw nabestaanden goed achterlaat na uw overlijden. Maar daar tegenover staat dat de meeste mensen hier eigenlijk niet over willen nadenken, omdat het nog heel ver weg lijkt. Echt zeker weten doet u dat natuurlijk nooit. Daarom is het juist zo belangrijk om uw zaken op orde te stellen en deze zaken goed te regelen ongeacht hoe jong of oud u bent.

Bespreek uw wensen

Naast het regelen van een testament is het belangrijk om uw wensen voor uw uitvaart uit te spreken. Welke muziek wilt u, wilt u begraven of juist gecremeerd worden en hoe moet de afscheidsdienst eruit komen te zien? Dit kunt u natuurlijk bespreken met uw nabestaanden, maar u kunt het ook opschrijven. Maak een mooie brief met daarin uw wensen. Denk goed na over de invulling van uw uitvaart en wat uw laatste wensen zijn. Wanneer u dat duidelijk aangeeft kunnen uw nabestaanden hier invulling aan geven. Daarnaast kunt u dit ook gebruiken bij het regelen van eventuele verzekeringen die de kosten hiervoor kunnen dekken.

Testament maken

U bouwt in uw leven vermogen op; wellicht heeft u een koopwoning of andere waardevolle bezittingen. Ook uw schulden vallen onder uw vermogen en zijn een deel van uw nalatenschap. In een testament kunt u uw financiële nalatenschap vastleggen. Zo kunt daarin aangeven wie uw erfgenamen zijn en aan wie u welke delen van uw erfenis nalaat. Daarnaast kunnen er praktische zaken in worden opgenomen zoals wie de voogden zijn van uw kinderen, maar ook wie verantwoordelijk is voor de afhandeling van de erfenis. Een testament moet opgemaakt worden door een notaris. Hier zijn kosten aan verbonden, deze verschillen per notariskantoor.

Levenstestament

Naast het ‘gewone’ testament’ is er een levenstestament. Wat gebeurt er wanneer u niet meer in staat bent om uw zaken te regelen bijvoorbeeld door een ongeval of andere medische reden? Dit kan niet alleen financieel, maar ook privé zijn. In een levenstestament geeft u aan wie u de regie geeft wanneer u daar zelf niet meer toe in staat bent. Het testament bestaat vaak uit twee volmachten: een voor de zakelijke/financiële zaken en een voor de medische/persoonlijke zaken. Een levenstestament moet bij een notaris of financieel adviseur worden opgesteld.

Zet alles op een rijtje

Wanneer u komt te overlijden is het bij uw nabestaanden niet altijd bekend welke zaken geregeld moeten worden. Denk hierbij aan verschillende abonnementen, social media-accounts, lidmaatschappen, verzekeringen, bankrekeningen etc. Vooral de wachtwoorden van alle accounts zijn na een overlijden heel belangrijk. Anders is het voor uw nabestaanden heel moeilijk om alles af te sluiten en te regelen. Maak een overzicht van al uw gegevens en zorg ervoor dat alle wachtwoorden goed opgeslagen staan in uw telefoon of in een speciale beveiligde app, en dan natuurlijk wel zo dat uw nabestaanden hierbij kunnen.

Verzekeringen bieden zekerheid

Het belangrijkste is natuurlijk dat u uw nabestaanden goed achterlaat. Ook op financieel gebied. Wanneer iemand overlijdt zijn er veel kosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de uitvaartkosten. Wanneer u de hoofdkostwinnaar bent, komen uw nabestaanden voor veel extra maandlasten te staan. Het is belangrijk dat ze al deze kosten kunnen dragen. Een uitvaartverzekering zorgt ervoor dat de kosten van de uitvaart gedekt zijn. Wilt u ook zorgen dat uw nabestaanden geen financiële zorgen hebben na uw overlijden, dan kunt u kiezen voor een overlijdensrisicoverzekering of erfrente verzekering. Hierbij wordt een deel van uw salaris gecompenseerd na uw overlijden.

Pas op voor dubbele verzekeringen

Sommige verzekeringen overlappen elkaar en het is zonde om een dubbele verzekering af te sluiten. Wilt u meer informatie over hoe u ervoor kunt zorgen dat u uw nabestaanden goed achterlaat? Maak een afspraak met een adviseur van Gana Adviesgroep. Wij staan voor u klaar en maken een advies op maat.