Geld sparen of juist gebruiken om de hypotheek af te lossen? Wat zijn de mogelijkheden?

U bent aan het sparen en heeft nu een mooi spaarpotje staan. De spaarrentes zijn aan het stijgen, maar vaak is de rente die u betaalt voor uw hypotheek hoger. In dit geval kan het voordelig zijn om uw hypotheek af te lossen. Er zijn natuurlijk wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Lees snel verder of aflossen voor u gunstig kan zijn.

Sparen of aflossen

Wanneer u een mooi bedrag heeft gespaard, kunt u besluiten om uw hypotheek af te lossen. Zeker wanneer de rente die u betaalt bij uw hypotheek hoger is dan de rente die u ontvangt op uw spaarrekening, is aflossen een goede optie. U moet daarbij wel onthouden dat u het geld niet opnieuw kunt lenen vanuit de hypotheek. Wanneer u het geld aflost is het ‘weg’. Wanneer u het geld onverwacht toch nodig heeft, kunt u dit niet meer laten terugstorten op uw rekening. Zorg er altijd voor dat u nog een potje voor noodgevallen achterhoudt. Denk hierbij aan de wasmachine of auto die onverwacht kapotgaan of een prijzige reparatie nodig hebben.

Fiscaal voordeel en restschuld

Heeft u veel geld gespaard? Dan kan het zijn dat u vermogensbelasting moet betalen over dit geld. In 2023 betaalt u vermogensbelasting wanneer u als alleenstaande meer dan €57.000,- bezit. Samen met een fiscaal partner is dit bedrag €114.000,-. Heeft u meer geld op uw spaarrekening staan? Dan is het fiscaal voordelig om het geld te gebruiken voor het aflossen van de hypotheek. U betaalt namelijk wel vermogensbelasting over het spaargeld, maar niet over de overwaarde van uw woning.

Daar komt bij dat wanneer u het geld in de hypotheek stopt en een deel van de lening aflost, u minder risico loopt op restschuld bij de verkoop van uw huis. In beide gevallen is het dus aan te raden om het geld te gebruiken voor het aflossen van de hypotheek.

Boeterente

Het aflossen van uw hypotheek kan niet zomaar. Het is mogelijk dat u een boeterente moet betalen wanneer u een bedrag aflost. Dit is afhankelijk van de voorwaarden van de hypotheekverstrekker. In sommige gevallen accepteren hypotheekverstrekkers een boetevrije aflossing van 10% per jaar. Dit is echter erg afhankelijk van de maatschappij en de voorwaarden. U kunt hiervoor het beste overleggen met uw hypotheekadviseur.

Meer informatie

Zoals aangegeven is het belangrijk om een buffer aan te houden waarmee u onverwachte omstandigheden kunt opvangen. Daarnaast is het erg afhankelijk van uw persoonlijke situatie of het beter is om geld af te lossen van uw hypotheek of door te sparen. Wilt u meer weten over wat voor u verstandig is? Maak een afspraak met een adviseur van Gana Adviesgroep. Wij helpen u graag.