Bankspaarhypotheek

Bij een bankspaarhypotheek bouwt u via een geblokkeerde spaar- of beleggingsrekening een spaarsaldo op. Tijdens de looptijd van de bankspaarhypotheek is er geen verplichte aflossing. Dat houdt in dat uw vaste lasten bestaan uit hypotheekrente plus de inleg op een spaar- of beleggingsrekening. Het opgebouwde kapitaal op de geblokkeerde rekening gebruikt u aan het eind van de looptijd om de hypotheekschuld af te lossen. Een bankspaarhypotheek wordt sinds 2013 niet meer afgesloten.

Wat houdt een bankspaarhypotheek in?

Een bankspaarhypotheek bestaat in 2 varianten; een spaarvariant en een beleggingsvariant. De spaarvariant lijkt veel op de spaarhypotheek, met een groot verschil. In het geval van de spaarvariant van de bankspaarhypotheek, ook wel de Spaarrekening Eigen Woning (SEW) genoemd, is er geen standaardkoppeling aan een overlijdensrisicoverzekering. Bij een spaarhypotheek is dit wel het geval. Hierdoor loopt u bij overlijden het risico op een restschuld. De tweede variant, Beleggingsrekening Eigen Woning (BEW), geeft u geen gegarandeerd rendement. Hierbij loopt u dus het risico aan het einde van de looptijd onvoldoende vermogen te hebben opgebouwd om de hypotheekschuld af te lossen.

Kan ik een bankspaarhypotheek afsluiten?

Een bankspaarhypotheek is niet meer af te sluiten sinds 2013. Door de nieuwe hypotheekregels mag voor een nieuwe hypotheek alleen nog hypotheekrente worden afgetrokken als deze annuïtair of lineair wordt afgelost. Heeft u voor 2013 een bankspaarhypotheek afgesloten, dan kunt u nog wel profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Wilt u weten of uw huidige bankspaarhypotheek nog de meest interessante optie voor uw situatie is? Of meer informatie over een van de andere hypotheekvormen? Neem dan contact op met een hypotheekadviseur van Gana Adviesgroep. Wij vertellen u graag meer.